Кампања Запосли ОСИ

Запосли ОСИ

Биљана Барошевић: Србија без баријера је Србија за све

Србија без баријера је Србија за све, са приступним рампама за особе са инвалидитетом, али и услугама и информацијама доступним свим грађанима.

У последњих шест година у нашој земљи постављено је више од 140 рампи у најмање 40 локалних самоуправа, а заправо је уклоњено знатно више баријера. Особама са инвалидитетом први пут постали су доступни бројни значајни јавни објекти попут Београдског сајма, Задужбине Илије М. Коларца, филијала ПИО фонда, општина, домова здравља, образовних и предшколских установа…Такође, ангажовани су тумачи за српски знаковни језик, адаптиран је и дигитализован садржај библиотеке „Др Милан Будимир”, изграђена су инклузивна игралишта за децу са инвалидитетом, набављена су адаптирана возила и то су само неки од остварених разултата последњих година.

Највеће заслуге за ове резултате има Сектор за заштиту особа са инвалидитетом на чије је чело 2017. године дошла Биљана Барошевић као помоћница министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. У раду сектора приметне су бројне новине, а најважнија је та што су и Барошевић и сви запослени у сталном контакту са особама са инвалидитетом са којима заједнички „прескачу“ све препреке и славе успехе, рођендане, јубилеје и друге важне датуме.

-У протеклих шест година, много тога смо заједно урадили, али је још пуно посла пред свима нама како би особама са инвалидитетом омогућили да загарантована права уживају на равноправној основи са осталим грађанима – наглашава Барошевић.

„Наш циљ је друштво једнаких шанси за све”
Министарство за рад и Сектор за заштиту особа са инвалидитетом започели су пре три године кампању „СРБИЈА БЕЗ БАРИЈЕРА” током које се постављају приступне рампе испред значајних објеката широм земље.
-Наш циљ је друштво једнаких шанси за све. Први пут од оснивања, после више деценија постојања и рада, многи јавни објекти постали су доступни особама са инвалидитетом. Наш највећи успех је то што се питање унапређења положаја особа са инвалидитетом више не посматра као надлежност једног државног органа, већ се посматра као питање из надлежности целе државе и Владе Републике Србије, а то смо постигли захваљујући несебичној подршци и залагању председника Александра Вучића – објашњава Барошевић.

Како каже, Сектор за заштиту особа са инвалидитетом и Министарство за рад на челу са министром Николом Селаковићем пружају „свакодневну подршку удружењима особа са инвалидитетом како би реализовали различите активности, унапредили положај у друштву и допринели њиховој већој видљивости”.
-Стварамо услове за њихово запошљавање и укључивање у друштво и тако доприносимо да се особе са инвалидитетом осећају као равноправни чланови друштва. Такође, омогућујемо им да дају пун допринос заједници којој припадају – истиче Барошевић.

Сарадња са Националном службом за запошљавање
Помоћница министра за рад додаје да министарство у сарадњи са Националном службом за запошљавање „континуирано ради на повећању броја запослених особа са инвалидитетом”.
– За запошљавање особа са инвалидитетом од изузетне важности су и предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом која представљајају посебан облик запошљавања особа са инвалидитетом. Њихов значај огледа се у запошљавању, али и професионалној рехабилитацији особа са инвалидитетом – наводи Барошевић.

Држава субвенционише зараде особа са инвалидитетом
Како каже, највећи партнер и подршка овом типу привредних друштава је Министарство за рад.
-Министартсво им пружа финансијску подршку тако што субвенционише зараде за запослене особе са инвалидитетом и опредељује средства за побољшање услова рада на основу јавних позива – наглашава Барошевић.

Закон о социјалном предузетништву донет у фебруару 2022.
Подсећања ради, у фебруару 2022. године усвојен је Закон о социјалном предузетништву како би се побољшао животни стандард припадника друштвено осетљивих група међу којима су и особе са инвалидитетом.
-Подизање свести и промоција различитости од изузетне су важности за саме особе са инвалидитетом, али и читаву заједницу, јер је то једини начин да се суштински унапреде њихови услови живота. Наставићемо да побољшавамо просторно-техничке услове за рад и боравак чланова удружења особа са инвалидитетом широм Србије, да градимо и опремамо инклузивна игралишта за децу са инвалидитетом и стварамо боље услове за живот особа са инвалидитетом. Сањајте велике снове, јер ништа није немогуће ако истински волите оно што радите – закључује Барошевић.

Интервју са помоћницом министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Биљаном Барошевић објавили су:

Scroll to Top

Како би подстакло и промовисало инклузију, афирмисало литерарно стваралаштво ученика основних школа и пружило подршку младима, Удружење Буди свој расписује литерарни конкурс.

Тема Конкурса је Србија за све – инклузивно друштво, друштво без баријера и друштво једнаких.

Конкурс је намењен ученицима свих основних школа на територији Републике Србије млађег основношколског узраста (први циклус основног образовања и васпитања).

Пријава на конкурс и све информације о конкурсу доступне су на сајту www.pisemosrcem.com

Skip to content