Кампања Запосли ОСИ

Запосли ОСИ

Министарство за рад: Пружите шансу особама са инвалидитетом да се економски осамостале

Скоро две године покушавао сам да нађем посао јер су послодавци, чим би видели да сам особа са инвалидитетом одустајали чак и да ме позову на разговор. Кад сам и позиван на тестирање које бих готово увек успешно савладао, а у неколико наврата сам био и најбоље рангиран, послодавци би у другом кругу разговора одустајали од идеје да ме запосле чим би сазнали да сам особа са инвалидитетом. Зато се као полазник Академије младих лидера са инвалидитетом и члан Омладинског клуба Националне организације особа са инвалидитетом Србије, залажем за заштиту права особа са инвалидитетом – истиче Ненад Дураковић, дипломирани инжењер заштите од катастрофалних догађаја и пожара.

На срећу, Дураковић у тој мисији није сам већ има подршку Сектора за заштиту особа са инвалидитетом Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Ово министарство покренуло је кампању “Србија без баријера” у оквиру које подржава рад 33 савеза са око 500 локалних удружења како би се побољшао живот особа са инвалидитетом.

– Са колегама имам добру сарадњу, која се огледа у тимском раду. Тимски решавамо све проблеме на које наиђемо. Послодавцима саветујем да пруже шансу особама са инвалидитетом које конкуришу код њих и да на сам разговор не долазе са већ формираним мишљењем и ставом, односно предрасудама, јер ће запошљавањем особе са инвалидитетом допринети побољшању тимског духа. Доказано је на пуно примера да различитости доводе до веће продуктивности, побољшавање тимског духа, али и јачање емпатије међу запосленима – објашњава Дураковић који се након реализоване праксе и две године тражења посла запослио у нафтној компанији, а где је запослен и данас на позицији експерта за ванредне ситуације.

Како каже, и током студија се као представник студената са инвалидитетом у великом броју студентских и стручних тела залагао за побољшање стандарда студената са инвалидитетом и примену универзалног дизајна. Данас има савет за све особе са инвалидитетом.

– Не одустајте на првој препреци на коју наиђете. Упознајте се са правима која вам припадају и користите их. Важно је да се усавршавате било којом области да се бавите. Као неко ко воли да планира унапред, мислим да је рад на себи процес који траје и никада не престаје – саветује Дураковић који живи у Зрењанину.

„Константно унапређивати положај особа са инвалидитетом”

У Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања поручују да су последњих година учињени бројни помаци у области унапређења положаја особа са инвалидитетом и додају да је “и у наредном периоду потребно константно деловати како би се особама са инвалидитетом омогућило укључивање у заједницу на равноправној основи”.

Биљана Барошевић, помоћница министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом, апелује на све послодавце да запосле особе са инвалидитетом.

– Позивам их да пруже шансу особама са инвалидитетом да дају допринос заједници којој припадају и економски се осамостале. Сектор за заштиту особа са инвалидитетом наставиће да подржава савезе и локална удружења која окупљају, као и предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом, како би се очувала постојећа и обезбедила нова радна места за особе са инвалидитетом – наглашава Барошевић.

Овај текст објавила је:

Scroll to Top

Како би подстакло и промовисало инклузију, афирмисало литерарно стваралаштво ученика основних школа и пружило подршку младима, Удружење Буди свој расписује литерарни конкурс.

Тема Конкурса је Србија за све – инклузивно друштво, друштво без баријера и друштво једнаких.

Конкурс је намењен ученицима свих основних школа на територији Републике Србије млађег основношколског узраста (први циклус основног образовања и васпитања).

Пријава на конкурс и све информације о конкурсу доступне су на сајту www.pisemosrcem.com

Skip to content